Телефон: 08 77 77 30 77 / 0988 88 85 70 | Поща: service@gsm-service.bg

Ремонт на таблети – кога поправката си заслужава и кога не?

Възползвайте се от безплатно изпращане и получаване на ремонтираните устройства по куриер!

05/10/2017 at 14:48  •  Posted in BLOG-a на Gsm-Service.bg by

Сервиз за таблети
Преди да се насочите към най-близкия или най-реномиран сервиз за таблети в столицата е добре да знаете кои повреди възникват най-често и кога ремонтът ще се окаже по-скъп от самото устройство. Важно е да знаете също към кого да се обърнете в конкретната ситуация – към търговеца, от който сте закупили устройството или към доверен техник, който да възстанови неговата функционалност.

Кога трябва да се насочите към специализиран сервиз за поправка на таблети?

Важно е да уточним, че не винаги е удачно да се обърнете към нашия сервиз или да потърсите друг обект за ремонт на таблети в София, тъй като често повредите възникват, когато устройството е с все още валидна гаранция. В този случай е по-добре да се насочите към мястото, от което сте закупили таблета – офис на мобилен оператор или магазин за електроника, от където ще препратят апарата към специализиран сервиз, като цената на поправката ще бъде покрита от гаранцията.

В случай, че повредата на таблета се дължи на очевидна потребителска небрежност – счупен екран, намокряне, повредена букса за зареждане и т.н., то отстраняването на повредата ще бъде за сметка на купувача. В този случай трябва сами да прецените към кого да се обърнете за помощ, като вземете предвид два ключови фактора:

  • В случай че сами изберете мястото за поправка на таблети, губите правото на гаранция при вероятни последващи повреди, които не са по ваша вина;
  • Много често цената на поправката е в пъти по-ниска, когато се извърши от доверен специалист по ремонт на таблети, отколкото ако се изпълни от сервиза, с който търговецът е обвързан. След като вие ще платите поправката, е нормално да изберете по-ниската цена.

Кога ремонтът е финансово оправдан и кога няма смисъл?

Има няколко ситуации, при които е нерентабилно да се извършва поправка на таблети. Не бързайте да обвинявате своя техник или изпълнителния екип на конкретен столичен сервиз в небрежност, леност и некомпетентност, защото те всъщност ви спестяват време, пари и нерви, съветвайки ви да се откажете от ремонта.

Ремонтът може да е оправдан или пълна загуба на време и пари в следните ситуации:

Пукнат/ счупен екран

В повечето случаи този ремонт е нерентабилен и всеки техник с малко морал ще ви посъветва да се откажете от поправката и просто да закупите нов апарат. Предвид ниската цена на някои модели таблети и високата стойност на качествените/оригинални резервни части + цената за изпълнение на подмяната, често се оказва, че разходите за нов дигитайзер (екран) заедно с труда на техника надвишават стойността на едно чисто ново устройство. Дори да е в гаранция и все още да го изплащате, е икономически оправдано да предадете таблета за резервни части и да закупите друг, особено ако цената на модела е под 200 лв.

Повреден USB / HDMI / аудио порт

В повечето случаи този вид ремонт е финансово изгоден за собственика на таблет и елементарен за техника. Цената на портовете е минимална, включително при оригиналните изделия, както и стойността на самата поправка, която често се извършва в рамките на деня при наличие на съответните части. Въпреки това, е възможно при отваряне на таблета да се повреди екрана или дънната платка при смяна на порта, а такъв ремонт на таблети, както вече уточнихме е финансово нерентабилен.

Софтуерни проблеми

Проблемите със софтуера на таблета са лесно отстраними с преинсталация на операционната система, която при болшинството устройства е Android. Цената на преинсталацията дори в най-реномирания сервиз за таблети е незначителна, а услугата лесно изпълнима от опитен специалист. Поправката обаче може да се окаже нерентабилна, в случай че е засегнат централния борд и не може да се активира операционната система, независимо Windows или Android. Тъй като цената на този компонент варира значително при различните модели, е трудно да се определи категорично кога ремонтът е оправдан и кога е икономически неизгоден.

Свържете се с нас